Dieta warzywno owocowa jest odmianą postu, opartą na spożywaniu świeżych i gotowanych warzyw i owoców.
Dietę warzywno- owocową zaleca się przy:
W zaburzeniach metabolicznych:
- Nadwaga lub otyłość
- Nadciśnienie
- Dna moczanowa
- Cukrzyca
- Wysoki cholesterol
- Choroba wieńcowa
W zaburzeniach odporności:
- Alergie
- Astma
- Nawracające infekcje
- Choroby autoimmunologiczne(gościec reumatoidalny, toczeń, sklerodermia, wrzodzejące zapalenie jelita grubego, przewlekłe zapalenie wątroby, zespół suchego oka).
W chorobach zwyrodnieniowych:
- Choroba zwyrodnieniowa stawów
- Parodontoza
- Stłuszczenie wątroby
- Zaćma
- Wrzody trawienne
- Zaburzenia czynnościowe
- Zaparcia
- Zgaga
- Nerwica
- Jelito nadwrażliwe
Przeciwwskazania:
- Osoby przed okresem dojrzewania
- Stany po przeszczepie narządów
- Zaawansowany nowotwór
- Niedoczynność nadnerczy
- Nadczynność tarczycy
- Ciężka depresja
- Ostra porfiria
- Znaczne wyniszczenie organizmu.
Co spożywamy na diecie warzywno – owocowej?
Dieta składa się z warzyw i owoców o niskim indeksie glikemicznym w postaci surówek, soków, koktajli, zup, warzyw i owoców faszerowanych, oraz kiszonych.
Na diecie obowiązuje kolejność spożywania potraw:
- Płyny
- Potrawy surowe
- Potrawy gotowane
DIETA DOSTARCZA 600 – 800 KCAL DZIENNIE
Jakie efekty możemy uzyskać stosując dietę warzywno – owocową?
Podstawowym mechanizmem działania diety jest odżywianie wewnętrzne (endogenne) polegające na zużywaniu tkanek.
Organizm, któremu nie dostarczamy odpowiedniej ilości kalorii korzysta ze zgromadzonych zapasów, więc pozbywa się nadmiaru wody, zapasów tłuszczowych, zwyrodniałych komórek, a wraz z nimi następuje regeneracja młodych i nowych, co powoduje odmłodzenie organizmu.
Dieta przyczynia się do:
- Przywrócenia zdrowia i sił witalnych,
- Odtrucia i oczyszczenia organizmu,
- Podniesienia odporności,
- Ustąpienia bólu stawów,
- Ustąpienia parodontozy,
- Ustąpienia przebarwień troficznych skóry,
- Normalizacji ciśnienia tętniczego,
- Wyrównania gospodarki lipidowej,
- Oczyszczenia krwi z kompleksów immunologicznych,
- Usunięcia wolnych rodników z organizmu,
- Hamowania starzenia się organizmu,
- Poszerzenia światła w naczyniach krwionośnych co przyczynia się do cofnięcia zmian miażdżycowych,
- Rozpuszczenia skrzeplin.
Odmiany diety warzywno – owocowej:
Dieta sokowa
Polecana osobom u których występuje nietolerancja na potrawy surowe i pokarm stały oraz inne nieprzyjemne dolegliwości układu pokarmowego. W czasie diety podawane są potrawy w postaci płynnej. Zaleca się przebywanie na diecie do 3 dni , a przy dłuższym stosowaniu następuje konieczność wykonywania lewatyw.
Dieta miksowana
Dla osób mających trudności z przyjmowaniem twardych, surowych potraw.
Dieta gotowana
Polecana osobom mającym problemy z układem trawiennym. Na diecie gotowanej nie podajemy ciężkostrawnych i surowych potraw.
ODZYSKAJ ZDROWIE I SIŁY WITALNE Z NAMI!