Dieta warzywno – owocowa


Dieta warzywno owocowa jest odmianą postu, opartą na spożywaniu świeżych i gotowanych warzyw i owoców.

 Dietę warzywno- owocową zaleca się przy:

W zaburzeniach metabolicznych:

zielone koktajle2

  • Nadwaga lub otyłość
  • Nadciśnienie
  • Dna moczanowa
  • Cukrzyca
  • Wysoki cholesterol
  • Choroba wieńcowa

 

W zaburzeniach odporności:

  • Alergie
  • Astma
  • Nawracające infekcje
  • Choroby autoimmunologiczne(gościec reumatoidalny, toczeń, sklerodermia, wrzodzejące zapalenie jelita grubego, przewlekłe zapalenie wątroby, zespół suchego oka).

 

 

 

W chorobach zwyrodnieniowych:

  • Choroba zwyrodnieniowa stawówzielone koktajle3
  • Parodontoza
  • Stłuszczenie wątroby
  • Zaćma
  • Wrzody trawienne
  • Zaburzenia czynnościowe
  • Zaparcia
  • Zgaga
  • Nerwica
  • Jelito nadwrażliwe

                                                                                                

 

Przeciwwskazania:

  • Osoby przed okresem dojrzewaniad bezglutenowa2
  • Stany po przeszczepie narządów
  • Zaawansowany nowotwór
  • Niedoczynność nadnerczy
  • Nadczynność tarczycy
  • Ciężka depresja
  • Ostra porfiria
  • Znaczne wyniszczenie organizmu.

 

Co spożywamy na diecie warzywno – owocowej?

Dieta składa się z warzyw i owoców o niskim indeksie glikemicznym w postaci surówek, soków, koktajli, zup, warzyw i owoców faszerowanych, oraz kiszonych.

Na diecie obowiązuje kolejność spożywania potraw:

  1. Płyny
  2. Potrawy surowe
  3. Potrawy gotowane

 

DIETA DOSTARCZA 600 – 800 KCAL DZIENNIEfff

 

Jakie efekty możemy uzyskać stosując dietę warzywno – owocową?

Podstawowym mechanizmem działania diety jest odżywianie wewnętrzne (endogenne) polegające na zużywaniu tkanek.

Organizm, któremu nie dostarczamy odpowiedniej ilości kalorii korzysta ze zgromadzonych zapasów, więc  pozbywa się nadmiaru wody, zapasów tłuszczowych, zwyrodniałych komórek, a wraz z nimi następuje regeneracja młodych i nowych, co powoduje odmłodzenie organizmu.

                                

  Dieta przyczynia się do:

  • Przywrócenia zdrowia i sił witalnych,1
  • Odtrucia i oczyszczenia organizmu,
  • Podniesienia odporności,
  • Ustąpienia bólu stawów,
  • Ustąpienia parodontozy,
  • Ustąpienia przebarwień troficznych skóry,
  • Normalizacji ciśnienia tętniczego,
  • Wyrównania gospodarki lipidowej,
  • Oczyszczenia krwi z kompleksów immunologicznych,
  • Usunięcia wolnych rodników z organizmu,
  • Hamowania starzenia się organizmu,
  • Poszerzenia światła w naczyniach krwionośnych co przyczynia się do cofnięcia zmian miażdżycowych,
  • Rozpuszczenia skrzeplin.

 

Odmiany diety warzywno – owocowej:

Dieta sokowa                                          

Polecana osobom u których występuje nietolerancja na potrawy surowe i pokarm stały oraz inne nieprzyjemne dolegliwości układu pokarmowego. W czasie diety podawane są potrawy w postaci płynnej. Zaleca się przebywanie na diecie do 3 dni , a przy dłuższym stosowaniu następuje konieczność wykonywania lewatyw.

Dieta miksowana
Dla osób mających trudności z przyjmowaniem twardych, surowych potraw.

Dieta gotowana 12

Polecana osobom mającym problemy z układem trawiennym. Na diecie gotowanej nie podajemy ciężkostrawnych i  surowych potraw.

 

                        

                        

              ODZYSKAJ ZDROWIE I SIŁY WITALNE Z NAMI!